Lugas - kerti pavilon Nemeshetésen


Az előző félévekhez hasonlóan a TT1 tantárgy keretében kisléptékű objektumok tervezésével foglalkozunk. Az idei félévben fő témánk a beton és acél költői megjelenése a kortárs építészetben. A közös gondolkodás helyszíne Nemeshetés, Zala megye egyik zsákfaluja. A Zalai-dombságban megbúvó költői kis falucska a rendszerváltás előtt újraéledő hazai templomépítészet egyik ikonikus emlékét őrzi. Török Ferenc római katolikus temploma, a regionalista elveknek megfelelően a környék erőforrásainak felhasználásával készült. A falu lakossága ácsmunkából tartotta fent magát, ezért a közösség kérésére a templom szerkezete, a helyi szakemberek által nagy odafigyeléssel épített zsaluzatba öntött betonból készült. Az egyedi zsaluzat textúrája erősen meghatározza a teljes épület karakterét. 

A félév során a monolitikus beton épület mellé tervezünk kisebb kiegészítő pavilonokat. A bejárat előtti lépcső, feljáró, rámpa jó lehetőséget kínál előtető, korlát, hirdetőtábla funkciók kombinálásával, egy a templom karakteréhez méltó, emblematikus  acélszerkezetű előépítmény tervezésére.

Az előző félévekhez hasonlóan a tervezési feladatot pályázati formában kívánjuk lebonyolítani. A félév eleji tanulmányi kirándulás tapasztalatait 2-3 fős csoportokban dolgozzuk fel, majd a kialakult csapatok saját koncepció mentén készítik el pályázati munkájukat. A tantárgy elvégzése mellett ajánljuk a “Kortárs reflexiók” című választható tantárgy felvételét, melynek témája a beton és az acél megjelenése a kortárs építészetben.

Tárgyfelelős: Török Dávid DLA

Oktatók: Falvai Balázs DLA, Nagy Márton DLA, Török Dávid DLA

Időpont: csütörtök 15:15-18:15

Kreditérték: 3 kredit 

Tárgy típusa: szabadon választható

Neptun-kód: BMEEPLAQ601

Teams-kód: nd4lh0p

kép: Farkas Péter - Nemeshetés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése