Kortárs Otthon





LAKÓ PLUSZ
KORTÁRS OTTHON + ÉPÍTÉSZETI KOMMUNIKÁCIÓ


A LAKÓ2 tervezési tárgy és előadások szűkre szabott időkerete nem teszi lehetővé az elmélyült vizsgálódást a kortárs otthon és lakásépítés szcénában. A TT1 heti egy alkalommal az otthonnal, lakóházzal kíván foglalkozni.
A tervezés és fejlesztés mai, előremutató példáit járja körül a tantárgy. Tanszéki munkatársak és elismert hazai építészek vendégelőadásai áttekintést adnak napjaink otthon-építési kultúrájáról, előremutató törekvéseiről.A foglalkozásokon a kiválasztott épületet, otthont a szerző mutatja be,a tervezés,építés narratívája a hallgatók számára  személyessé,átélhetővé válhat.
Az építészeti projekt vizuális kommunikációja, a bemutatás technikája a siker, az elfogadtatás, meggyőzés kulcsa. Tanszékünkön nagyobb figyelmet kívánunk fordítani a tervek bemutatásának friss, hatékony, figyelmet felkeltő prezentációs módszereire. Kommunikációs technikákról és kreatív látványtervezői módszerekről tartott gyakorlatokkal egészül ki a félév tematikája.
A szemeszter során záró feladatként egy kísérleti lakóépület, otthon koncepcióját kell egyénileg kidolgozni. A koncepciót szabadon választott, kreatív prezentációs technikák alkalmazásával kell bemutatni.
A foglalkozásokat Vincze László dla és Bánáti Béla építész vezetik.
Várjuk az érdeklődőket!

Meghívott előadók :


Földes László építész
Sipos Gergely építész
Bonta Gáspár építész
Mikó László építész
Bártfai-Szabó Gábor építész
Börzsei Tamás építész
   valamint
Csúsz István építész, PREZI
Onodi András építész, látványtervező, ZOA
Császár Szabolcs látványtervező
Ruga Máté látványtervező

Ütemterv
  FEBRUÁR
09.febr        Földes László
16.febr        Onodi András
23.febr        Bonta Gáspár
  MÁRCIUS   
02.márc       Sipos Gergely
09.márc       Mikó László
16.márc       Csúsz István
23.márc       Császár Szabolcs
30.márc       Bártfai Szabó Gábor
  ÁPRILIS   
06.ápr         Börzsei Tamás
                   KREATÍV HÁZ-OTTHON FELADAT KIADÁS 
13.ápr         ALKOTÓHÉT-SZÜNET
20.ápr         Ruga Máté
27.ápr         KONZULTÁCIÓ 
  MÁJUS   
04.máj        PREZENTÁCIÓ, FELADAT BEADÁS- utolsó óra


 

3 megjegyzés:

  1. TT1 feladat ötlet:
    Még Bevezetés az építészet tárgyból kellett tablót csinálnunk, akkor a dunai malomhajókat dolgoztam fel.
    Szívesen tovább dolgoznám az akkori munkám egy olyan irányba, hogy hogyan lehet egy főleg gazdasági vonatkozású építményt olyan lakássá alakítani, ami önellátó tud lenni például a hajó vízkerekének elektromos áram termelésre használatával

    VálaszTörlés
  2. Jó az ötlet!Az én fejemben egy meghatározott,inspiratív hely él, ahova el kell helyezni egy bármiféle módon előállított ,kisméretű hajlékot, építményt.Egy riportban szellemesen fogalmazott valaki: ma a digitális forradalom teljesen átalakítja életünket.A hightech körbevesz bennünket.Egy valami változatlan: az egésszégügy.Mi a helyzet a lakással, az otthonnal?

    VálaszTörlés
  3. Kellene készíteni egy platformot ahol az egész csoport (vagy akár kiterjesztve az egész tanszéki kapcsolatrendszer) kötetlenül tud megosztani érdekes lakó helyeket/eszközöket/formákat/stb. Nem az építészeti minőség, hanem a világ fura lakóformái alapján. Szerintem sokan szívesen használnának egy ilyen platformot akár kutatni akár inspirálódni, nem csak TT1 de LA2 és egyéb tárgyakon is.
    Akár egy pinterest tábla formájában vagy hasonlóan működő egyéb ingyenes megoldással.

    VálaszTörlés