Bokodi tó pályázati anyag


Burning Man 2013,Nevada


Tervpályázati kiírás VÍZMŰ telek hasznosítására

kiíró: Oroszlányi Önkormányzat + BME Lakóépülettervezési Tanszék

téma: építészeti ötletpályázat a volt vízmű telek hasznosítására.


Az egyetlen ingatlan, mely használatával,átépítésével az önkormányzat szándékokat fogalmazott meg,a volt VÍZMŰ telek. A terület áttekintő vizsgálata,melyet a teamek az elmúlt órákon bemutattak, jó kiindulást jelent az ötletpályázat keretein belül a hasznosítás ötleteinek összegyűjtésére.
A pályázati kiírás vázlata:
Az Oroszlányi Önkormányzat tulajdonát képviselő ingatlanrész fejlesztését kívánja előkészíteni. Az előkészítés fontos része az ötletpályázat,mely építészeti koncepciók összehasonlításával kívánja a legjobb változatokat kiemelni, és ezek mentén megfogalmazni a valós fejlesztési programot. A vízmű területének jövője nem választható el a tó jövőképétől. Ha a tó jövője bizonytalan, a vízműre is több alternatíva lenne kívánatos. A tóra kidolgozott vázlatos, de konzekvens jövőkép mellé kellene letenniük a félsziget koncepciótervét/pályázati tervét. Hasonlóan azokhoz az ötletpályázatokhoz, amik a makrokörnyezet jövőképéből következtetik ki az adott feladatot. A 400 stégház jövője, fenntarthatósága elválaszthatatlan része a szűkebb tervezési területen megfogalmazott céloktól.
A használaton kívüli, rossz állagú és építészeti minőségű volt VÍZMŰ épület újrahasznosításának, megtartásának, vagy bontásának esélyét szükséges több oldalról körüljárni. A pályázat a szóban forgó ingatlan-félsziget- beépítésének lehetőségét vizsgálja,mely reális,előremutató tervezési programmal és több ütemben fejleszthető építészeti elemekkel valósítható meg. Jelenleg az ingatlan vízzel határos partrésze kihasználatlan,melyet célszerű a programba bevonni. A lehetséges funkciók között eddig az evezős sport,vendégszállás,erdei iskola,nyári tábor ,valamint a horgász egyesület működését kiegészítő programelemek fogalmazódtak meg. Ezeket kell a javaslatban felhasználni,alkalmazni. Természetesen a város vezetői,lokálpatrióták és horgászok nyitottak új program és funkcionális elemek beépítésére,de fontosnak vélik azokat ésszerű,helyhez,a szociális-kulturális környezethez illő érvekkel alátámasztani. Az un. ideálterv jelen esetben nem része a tervpályázati elvárásoknak!

Bemutatás: vetített prezentáció +  1 db. A/0 plakát
Bemutatandó munkarészek:
helyszínrajz a tó és a félsziget bemutatásával
telken történő elhelyezés, közlekedés,útkapcsolatok
alaprajzok,homlokzatok, metszetek m 1:200 részletességgel
látványterv legalább 6 különböző kameraállásból (szabadkézi, gépi egyaránt lehet!)

Módosított pályázati ütemezés:

2014 április 10. pályázati anyag
kiadása
2014 április 17. pályázati anyag konzultációja, órai gyakorlat
2014 május 1. tanítási szünet
2014 május 8. beadás,értékelés,eredmény hírdetés

2 megjegyzés: