Önarcklipp bemutatása




Bokodi hűtőtó-   fotó:Vincze

1.FELADAT BEMUTATÁSA
Az ÖNARCKLIPP filmek bemutatásával kezdődik a csütörtöki óra.
Terjedelme 2-3 perc.
A filmeket lássátok el címmel,stáblistával és dátummal.
Amennyiben audió,videó részleteket kölcsönöztök, annak forrását,szerzőjét fel kell tüntetni!


2.FELADAT ELŐKÉSZÍTÉS
Az óra második felében a március 13-i alkalomra elkészítendő kiselőadást beszéljük át.

A Bokodi hűtőtó peremének beépülése, használata évtizedek óta egyenletes,kiegyensúlyozott.


Ez az egyensúly mégsem látszik biztosnak. A környezetével különös, ritka szimbiózisban működő Vértesi Erőmű körüli vitákban dőlhet el a 400-nál is több épített stégház sorsa. A szakmai vita alapja,hogy a szénbányászatot továbbra is támogató lobbi lehetségesnek és kívánatosnak tartja a korszerűsítés mellett az erőmű fenntartását,míg ennek ellenzői  a bezárás mellett érvelnek. A tó életét minden esetre az erőmű lekapcsolása alapjaiban változtatja meg.


A csoportok feladata 15-20 perces előadásban ismertetni a helyet, a tényeket,megfogalmazni a álláspontjukat a terület jelenlegi működéséről és annak lehetséges jövőbeli fenntarthatóságáról.


Segítségül szolgálhat a témában közelmúltban napvilágot látott hírek, dokumentumok összegyűjtése és bemutatása.


Fejtsék ki az álláspontjukat a kialakult építészeti környezettel kapcsolatban, hol van a határ a "tiltott-tűrt-támogatott" kategóriák között forma, telepítés, anyaghasználat stb vonatkozásában. Egységesen kezelendő/viselkedik-e az egész tó, ha nem, milyen részekre lehet bontani? Miként,hogyan ítéli meg a csoport a volt VÍZMŰ épület hasznosítását? Lát-e értéket a meglévő épületben?


Érdemes különös figyelmet fordítani a tó, a horgászok (és esetleg a felparcellázott területen itt üdülők) és az ide érkező látogatók kívánatos ökológiai egyensúlyára: megvalósítható-e egy célszerűen körülhatárolt terület teljes élettani és energetikai egyensúlya? Milyen példákat ismerünk hasonló ökoszisztémákra? Ha az egyensúly zárt rendszerben nem valósítható meg, milyen külső erőforrásokat kell bevonni hozzá?
Az egyes stégházak avulása, tönkremenetele azok pótlását,újak építését  teszi lehetővé,szükségessé. A tájhoz,a vízhez,a spontán -informális építészethez milyen egyedi, vagy tipizálható új elemek,stégházak illeszthetők? Kell-e szabályozni, és ha igen, milyen módon szabályozható az építészeti arculat. Az épületeken kívül melyek ennek főbb elemei?


2 megjegyzés: