MÁRCIUS 6.

A Bokodi hűtőtó körüli séta kedélyes hangulatban,temperált körülmények között megtörtént.

 Eladó stégház-Bokodi tó   fotó:Vincze L


A csütörtöki órán a bemutatkozó filmeket vetítjük le.
A filmek terjedelme 2-3 perc lehet.Formátum: AVI-lehetőleg HD felbontásban.
A csoport neve és a videó címe ÖNARCKLIPP- legyen a fájl elnevezésévben.
Bármilyen technika használható!Álló,mozgóképek,szöveg,audio tartalom egyaránt.


A TT1 további féléves program elemei:

1/ 
csoportonként a Bokodi hűtőtó bemutatása első osztályú prezentációval.Térképek,helyszíni fényképek,grafikák felhasználásával. A csoportok próbálják első megközelítésben megfogalmazni az észlelt problémákat, a diagnózist.
2/ 

mi az egyes csoportok állásfoglalása  a volt vízmű ingatlan hasznosításáról?
3/ 

az egyes stégházak avulása, tönkremenetele azok pótlását,újak építését  teszi lehetővé,szükségessé.A tájhoz,a vízhez,a spontán -informális építészethez milyen egyedi, vagy tipizálható új elemek,stégházak illeszthetők?
4/ 

A terület szennyvíz és hulladékkezelésére hogyan és milyen  technológiákat lehet segítségül hívni?Milyen hazai-külföldi referenciák szolgálhatnak mintául?
5/ 
A terület fenntarthatóságának nem csupán a közmű infrastruktúra egyensúlyának megteremtése,hanem az építészeti-szociális feltételei is vannak, melyeket javítani kell.Melyek ezek,mik a legfontosabb hiányzó elemek?(kereskedelmi -vendéglátó szolgáltatások,építési minőség,közös területek alakítása,partvédelem és kezelés) 

***
A négy feladatot annak figyelembevételével kell kidolgozni, hogy 2015-től az erőmű beszünteti a működését.(Árnyalja ezt a prognózist, hogy épp napjainkban lát napvilágot a hazai szénbányászat,szénalapú erőművek újraindításának,fenntartásának új kormányzati stratégiája!)   Várjuk azokat a javaslatokat, amelyek egy 2015 utáni, következő fázisban is fenntartható állapotot irányoznak elő. Érdemes különös figyelmet fordítani a tó, a horgászok (és esetleg a felparcellázott területen itt üdülők) és az ide érkező látogatók kívánatos ökológiai egyensúlyára: megvalósítható-e egy célszerűen körülhatárolt terület teljes élettani és energetikai egyensúlya? Milyen példákat ismerünk hasonló ökoszisztémákra? Ha az egyensúly zárt rendszerben nem valósítható meg, milyen külső erőforrásokat kell bevonni hozzá?
A fenti (és egy sereg ezekhez hasonló) kérdések és vizsgálatok minden nagyobb, összetett természeti és művelési - hasznosítási rendszer esetén végiggondolandó általános meggondolások.


Figyelem!
Mindenki beküldhet blogra egy általa készített fotót.Szerzői névvel!
Töltsétek fel valamilyen drive-ra és a linket küldjétek el!

Tardos T.- Bánáti B.-Vincze
L

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Én ezt a két fotót küldeném be.
    https://drive.google.com/file/d/0B2oWsyB8FzdTY3pmdVpBT2tJUzQ/edit?usp=sharing
    https://drive.google.com/file/d/0B2oWsyB8FzdTajhCWFhXelM1cms/edit?usp=sharing
    Remélem jó a link!
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Anna, nem enged hozzáférést az adott link.Javaslom, töltsd fel a dropboxos TT1 könyvtárba!
    Vincze L

    VálaszTörlés